Nitra na facebooku Zlaté Moravce na facebooku Šaľa na facebooku Galanta na facebooku

Martin Pyco Rausch: nejesť mäso neznamená chodiť sa pásť

Všetky jedlá v knihe sám navaril, nafotil a väčšinu aj zjedol. Svojou „kuchárkou“ bezmäsitých jedál moderátor ľuďom radí, ako variť odľahčene, zdravo ale s fantáziou.

Moderátor na autogramiáde v nitrianskom Martinuse.(Zdroj: (ČE))

Všetky jedlá v knihe sám navaril, nafotil a väčšinu aj zjedol. Svojou „kuchárkou“ bezmäsitých jedál moderátor ľuďom radí, ako variť odľahčene, zdravo ale s fantáziou.

NITRA. Pre niekoho v možno netypickej polohe sa predstavuje moderátor a hudobný dramaturg Martin Pyco Rausch. Napísal a vydal knihu svojich originálnych receptov s názvom Moje jedlo.

Varešku v ruke však nedržal kvôli knihe po prvýkrát. Je totiž absolventom hotelovej školy, takže varenie zvládne na jednotku. Svoje prvé pokusy mal za sebou ako 15-ročný.

Vlastné aj svetové

S Martinom Pycom Rauschom a jeho prvotinou sa ľudia mohli stretnúť na jeho autogramiáde v kníhkupectve Martinus v OC Centro. Trpezlivo svoj debut podpisoval, poprial príjemné čítanie i varenie a ochotne zapózoval aj na spoločné fotografie.

Varenie je moderátorovou veľkou záľubou. Kniha je už len vyústením jeho prvotného nápadu zviazať nejakých desať receptov a v podobe brožúrky ich dať ako darček svojej rodine a priateľom. „Potom som si povedal, že by nebolo zlé urobiť to v rámci mojich možností na profesionálnej úrovni a vyhradiť si na to nejaký polrok. Doteraz na to spomínam ako na moju najkrajšiu prácu, ktorú som si sám vymyslel,“ hovorí Martin.

„Všetko, čo je v knihe, som aj sám navaril, nafotil aj zjedol. Väčšinou som totiž robil menšie porcie, ktoré mi pre potreby fotografovania stačili. Ale občas niekedy niekto prišiel a ochutnal, napríklad niečo degustoval aj môj brat.“

Kuchárka je špeciálna v tom, že sú v nej všetko bezmäsité jedlá, asi len tri recepty sú z rýb. Mäso moderátor neje od roku 1994. Popri fotografiách ponúka okolo 80 receptov, väčšinou sú to Martinove vlastné. Doplnil ich o známe jedlá, ktoré ochutnal na svojich početných cestách po svete. Má pri nich pocit, že sa na Slovensku trochu menej varia, hoci v rámci surovín sú veľmi dostupné. Takto do knihy pribudli recepty z Talianska, Grécka i Španielska. Reprezentujú ich jedlá ako gazpacho, tzatziki či minestrone.

„Mňa vo svete vždy dostanú tieto stredomorsko-tavernové destinácie. Ľudia možno potrebujú trošku inšpirácie, aby si doma niečo podobné navarili, preto som do knihy tieto recepty zaradil,“ vysvetlil moderátor.

Má rád ryby, zeleninu a sladké

Moderátor aktívnejšie varí od 15 rokov. V hotelovej akadémii, ktorú vyštudoval, mali gastronómiu a varenie hneď od prvého ročníka. „Predtým som tak akurát pomáhal doma mame. Sám som začal s nejakým čajom a praženicou. Ako tínedžer som experimentoval so zemiakmi, z ktorých som vyrábal všeličo možné od placiek až po hranolky,“ prezradil Martin.

Vzťah k vareniu mal po kom získať - jeho mamina vraj varí výborne. Má rada tradičnú kuchyňu, je z generácie, keď varila pre štyri deti a manžela. Neprecestovala veľa krajín, takže niektoré Martinove kombinácie sú pre ňu priam až exotické. Ale v rámci tradičnej kuchyne je vraj otvorená všetkým možným pokusom a experimentom a paradoxne si dnes necháva poradiť aj od syna.

Martin nielen rád varí, ale aj je. Ako hovorí, všetko, čo má najradšej, je aj v jeho knižke. „Preto som sa ju aj rozhodol vydať – aby som ľuďom dokázal, že nejesť mäso neznamená chodiť sa pásť. Mám rád ryby, nespočetne veľa druhov zeleniny a strukoviny. Milujem sladké, nevyhýbam sa ani takým hutným dezertom, napríklad z mascarpone, ale v knihe som sa snažil ľuďom ukázať, aby varili tak trochu odľahčene, zdravo ale s fantáziou,“ zdôvodnil moderátor.

Varí systémom „čo chladnička dá“

Najradšej varí z toho, čo je doma. Nejde s papierikom v ruke cielene do obchodu, ale otvorí chladničku a komoru a rozmýšľa, čo zaujímavé by sa z toho dalo urobiť. „V takýchto situáciách vznikajú najlepšie jedlá. Keď to stojí za to, postup si zapíšem, lebo keď improvizujem, väčšinou to zabudnem.“

Po úspechu svojej prvotiny by Martin rád vydal aj Moje jedlo II. Knihu, ktorá by obsahovala len jeho vlastné recepty, plánuje pripravovať budúci rok. „Mala by byť najmä pre tých, ktorých zaujala už moja prvá kuchárka. Opäť to budú bezmäsité jedlá, teda znovu pôjdem cestou toho, čo ja rád jedávam, čo mne chutí a pri troche šťastia môže aj niekomu inému,“ zdôvodnil Martin.

Momentálne sa moderátor ako ambasador Unicef pripravuje na cestu na misiu do Ugandy, kde začína trojročný projekt na výstavbu zariadení na pitnú vodu a sanity.

Martin Pyco Rausch by k prvotine Moje jedlo rád vydal aj "dvojku". FOTO: (ČE)

Ďalšie články z rubriky Spoločnosť


  1. Podmienky parkovania pri nitrianskej nemocnici zmenia už v júli 462
  2. Nočné podniky zatiaľ neobmedzia. Mesto chce, aby mladí prišli na diskotéky skôr Foto 429
  3. Salibské behy s rekordnou účasťou Foto 355
  4. Mesto dá opraviť most v Krškanoch aj lávku nad železničnou traťou 298
  5. Žiak predával na základnej škole marihuanu, už ho obvinili 179
  6. Tretie preteky vo westernovom jazdení 175
  7. Pri požiari reziva zasahuje takmer 40 hasičov 175
  8. Lancz už nie je trénerom Šale 156
  9. Obklady z radnice odstránia, vianočná výzdoba zostane 136
  10. Štyri tituly pre Jakuba Petráka 118

Najčítanejšie správy

Nitra

Podmienky parkovania pri nitrianskej nemocnici zmenia už v júli

V súčasnosti je v nemocničnom areáli zadarmo len prvá pol hodina. Potvrdenie od lekára netreba.

Nočné podniky zatiaľ neobmedzia. Mesto chce, aby mladí prišli na diskotéky skôr

Situácia je podľa radnice neúnosná. Pomôcť by mohli ďalšie kamery a viac policajtov v uliciach.

Salibské behy s rekordnou účasťou

Mladé bežecké podujatie má za sebou vydarený piaty ročník.

Mesto dá opraviť most v Krškanoch aj lávku nad železničnou traťou

Z lávky padajú na koľajnice kusy hrdze. Z mosta sa šíri hluk.

Žiak predával na základnej škole marihuanu, už ho obvinili

Na podozrivého ôsmaka upozornili učitelia. Polícia prišla do školy s vycvičeným psom.

Blízke regióny

Karhan bez servítky skritizoval systém v Spartaku

Tlačová konferencia po poslednom zápase sezóny medzi Spartakom Trnava a ViOnom Zlaté Moravce sa niesla v znamení emócii. Jarábek skritizoval správanie trnavskej nemocnice, Karhan celé vedenie Spartaka.

Evu otvoria už zajtra, niektoré kúpaliská zvýšia vstupné

Kúpaliská v regióne už onedlho otvoria ďalšiu sezónu. Na Družbe napúšťajú vodu, v Kamennom Mlyne sa pripravujú na sezónu. Kúpalisko na Slávii je už pripravené, piešťanskú Evu otvoria už zajtra.

V nemocnici chýbajú lekári. Novým ponúkajú náborový príspevok 5-tisíc eur

Akútny nedostatok minimálne desiatich lekárov chce vedenie levickej nemocnice vyriešiť nemalým náborovým príspevkom.

Agro je bronzové

Topoľčianski hádzanári zakončili sezónu výhrou a v Extralige obsadili tretie miesto.

Spartak sa rozlúčil s Karhanom aj so sezónou víťazne

V poslednom kole zavítali do Trnavy Zlaté Moravce. Spartakovci nastúpili do posledného zápasu sezóny s tričkami, na ktorých boli podobizni tváre Miroslava Karhana a Ivana Vrabca s ďakovným nápisom.

Všetky správy

Ďalší spor v slovenskom hokeji? Pálffy kritizoval Lintnera, ten okamžite reagoval

Pálffy je ochotný na júnovom kongrese navrhnúť hlasovanie na Kohútovo odvolanie.

Čo sa deje v hokeji? Je to divadlo, vinníkmi sme všetci, tvrdí Graňák

Zlá skúsenosť s Cígerom a Švehlom mohla odradiť hráčov z NHL od štartu na majstrovstvách sveta, hovorí skúsený obranca.

Sex s robotom: Môžu robotické napodobeniny nahradiť vzťah so živým partnerom?

Vývoj sexuálnych pomôcok prekračuje hranice. Pýtali sme sa sexuológa, kam smeruje ľudská sexualita.

Architekt Petrovič: Nikde som nezažil to, čo na Námestí slobody

Socializmus na Námestí slobody architektovi neprekáža, dôležitá je funkčnosť.

Karhan bez servítky skritizoval systém v Spartaku

Tlačová konferencia po poslednom zápase sezóny medzi Spartakom Trnava a ViOnom Zlaté Moravce sa niesla v znamení emócii. Jarábek skritizoval správanie trnavskej nemocnice, Karhan celé vedenie Spartaka.

Kam vyraziť