NITRA. Od nového akademického roka začnú záujemcovia študovať nový odbor – vinárstvo. Akreditáciu v štandrardnej dĺžke na tento študijný program získala Fakulta biotechnológie a potravinárstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.
„Nový študijný program bol pripravený s cieľom vychovať odborníkov v oblasti pestovania, ale predovšetkým spracovania hrozna až na finálne produkty,“ vyhlásila gestorka programu Tatiana Bojňanská. Predmety, ktoré sú súčasťou študijných plánov, zabezpečia katedry všetkých šiestich fakúlt univerzity.
Absolventi študijného programu vinárstvo budú poznať problematiku pestovania viniča hroznorodého, ale ich hlavným zameraním bude predovšetkým spracovanie hrozna. „Budú vzdelaní v oblasti základnej suroviny a technologických postupov výroby vín klasickými metódami aj modernými technológiami. Zvládnu problematiku faktorov ovplyvňujúcich kvalitu vín, ošetrovanie a školenie vín, ich stabilizáciu a finalizáciu a kultúrne použitie vín. Dokážu hodnotiť a analyzovať hrozno, mušty aj vína inštrumentálnymi metódami, významnú pozornosť budeme venovať aj senzorickému hodnoteniu, marketingovej a ekonomickej oblasti,“ hovorí Bojňanská.
Absolventi bakalárskeho štúdia budú pripravení na prácu v oblasti vinárstva, ale budú môcť pokračovať v štúdiu aj v inžinierskom programe technológia potravín, prípadne ďalších príbuzných študijných programov.