Nitra na facebooku Zlaté Moravce na facebooku Šaľa na facebooku Galanta na facebooku

Greššo: Dabing nás naučil rohlíkom s črievkovým syrom

Hercovi Jánovi Greššovi pripomenulo festivalové menu gurmánske zážitky z detstva.

Ján Greššo degustuje hlavný chod.(Zdroj: TOMÁŠ HOLÚBEK)

NITRA. Viac ako tridsať reštaurácií z celého Slovenska sa zapojilo do Zimného festivalu jedla, ktorý podporuje kvalitnú slovenskú gastronómiu. Do festivalového výberu sa dostali šéfkuchári špičkových reštaurácií, ktoré získali najvyššie hodnotenie v populárnom gastronomickom bedekri Gurmán na Slovensku 2012.

Úlohou reštaurácií je pripraviť hosťom jedlá v kategóriách špecialita šéfkuchára, chute regiónov a jedlá starých materí.

Tradičné jedlá s 'vylepšovákmi'

Za Nitru sa do vybranej spoločnosti dostal hotel Zlatý kľúčik. Jeho šéfkuchár Mario Dani je na svojej pozícii už od roku 1994.

Pre Zimný festival jedla zostavil trojchodové menu. Ako predjedlo si vybral huspeninu z teľacieho karé zdobenú červenou cibuľkou a preliatu vínnym octom. Hlavné jedlo v Daniho podaní boli pečené prsia z divokej kačky s červenou kapustou na malinách a k tomu zemiaková knedľa s prošutom. Menu uzavrel dezert v podobe zapekaných domácich rezancov s tvarohom, jablkami a bielkovou penou.

Šéfkuchár Zlatého kľúčika vysvetľuje, že všetky jedlá sa snažil naviazať na región. Koncipoval ich navyše tak, aby pripomínali to, čo sa kedysi na Slovensku bežne jedávalo – samozrejme, s niekoľkými nenápadnými, no výraznými vylepšeniami. „Napríklad hlavné jedlo: dal som kačku, aby to bolo niečo slovenské, ale zvolil som divú kačku, čo je už možno menej obvyklé jedlo,“ hovorí Mario Dani.

Podobne to vymyslel s dezertom. „Rezance sa na Slovensku robili odjakživa, lebo Slováci boli chudobní. Ako dezert som si vybral práve rezance, no vylepšil som ich tým, že som ich zapiekol, pridal k nim ovčiu žinčicu a jabĺčka k nim boli robené na karameli s jabĺčkovým džúsom,“ opisuje nitrianske festivalové menu jeho zostavovateľ.

Podobné 'vylepšováky' Mario Dani často nachádza na internete alebo v kuchárskych knižkách, ktoré si neustále kupuje. Ako hovorí, dobrý šéfkuchár musí sledovať trendy a tie prispôsobovať lokálnym podmienkam.


Ján Greššo v rozhovore so šéfkuchárom Mariom Danim.

FOTO - TOMÁŠ HOLÚBEK


Ochutnávka divokej kačky.

FOTO - TOMÁŠ HOLÚBEK


Dezert z tradičných slovenských rezancov.

FOTO - TOMÁŠ HOLÚBEK


Majiteľ Zlatého kľúčika Róbert Rybár, šéfkuchár Mario Dani a herec Ján Greššo.


V kuchyni.

Východniari Greššovi: Načo vlastne žijete?

Daniho kuchyňu v rámci Zimného festivalu jedla okoštoval medzi prvými populárny herec a riaditeľ Divadla Andreja Bagara v Nitre Ján Greššo. „Zjem hocičo, nemám problém zahnať hlad rohlíkom so syrom z črievka – to nás naučil dabing,“ vysvetľuje herec, že hoci gurmánom skutočne nie je, dokáže dobré jedlo oceniť.

Večera v Zlatom kľúčiku podľa neho ani nemohla byť zostavená lepšie, vyzeralo to, akoby Mario Dani chystal jedlo priamo na mieru Jánovi Greššovi. „Pri tejto slávnostnej večeri bola ako predjedlo huspenina, to ma vrátilo do detstva. Do huspeniny ide aj mäso, idú tam paprčky, mäso z hlavy, kolená, chvostíky, všetko veci, čo som mal nesmierne rád. Chvostíky som strašne rád obhrýzal,“ vyznáva sa herec, ktorý je v jedlách konzervatívny. Nevyhľadáva žiadnu zahraničnú kuchyňu – snáď s výnimkou talianskych cestovín a pizze. Z morských potvoriek mu na istom podujatí zachutili iba chobotničky – aj to len preto, že chuťovo aspoň trochu pripomínali chvostíky z huspeniny.

„Dobré jedlo je pre mňa kuchyňa mojej mamy – robila vynikajúce prívarky a cestoviny, aj dobré jedlá z mäsa, no na tie prívarkové a cestovinové jedlá neviem dodnes zabudnúť. Pečená kačica, kapusta, knedľa, to bola u nás veľmi sviatočná kombinácia, takže aj hlavný chod tu trafili presne do mojej chuti,“ povedal herec.

Horšie je to u Jána Grešša s pokusom ponúknuť mu akýkoľvek alkohol. Po zdravotných problémoch od istého času odmieta pohárik akéhokoľvek opojného moku. „Teraz som taký abstinent, že keď som bol na jednej východniarskej svadbe, ponúkli mi poldeci, no povedal som, že dlhšie nepijem. No tak ideme 'pokúriť', navrhli mi a ja som im povedal, že už tridsať rokov nefajčím. Tak dáme kávičku, aby sme dlhšie vydržali, núkali ma, ale ani to som nechcel, lebo na kávu som si nenavykol. Až sa ma nakoniec tí východniari opýtali, načo ja vlastne žijem...“

Zimný festival jedla

Prebieha vo viac ako troch desiatkach špičkových reštaurácií po celom Slovensku, potrvá až do polovice februára. Návštevníkom ponúka nielen potešenie z lahodného jedla za zvýhodnené festivalové ceny, ale aj zážitok v podobe špičkového servisu a ochotného personálu. Prihlásiť sa na festival môže ktokoľvek. Viac informácií je na stránke www.zimnyfestivaljedla.sk (TH)

Ďalšie články z rubriky Spoločnosť


  1. Štefanka končí s kariérou, pri hokeji však zostáva 1 830
  2. Süttö: Futbalový atentát spáchaný na ŠKF Sereď 1 444
  3. Riaditeľ školy, na ktorej boli Slovenskí branci, podľa inšpekcie pochybil 1 443
  4. Herečka Alena Pajtinková smeruje do Martina, z Nitry sa jej neodchádza ľahko 1 024
  5. Začal sa výkup pozemkov pod obchvat 910
  6. Liptákov zlomil Balaj 608
  7. Nadzemný tunel bude drahší. Nemocnica musela vrátiť dotáciu 460
  8. Oslávte deň detí v Nitre - v parku, divadlách, múzeu aj obchodných centrách 242
  9. Záchytné parkoviská nebudú v Nitre zadarmo 225
  10. Pri požiari reziva zasahuje takmer 40 hasičov 185

Najčítanejšie správy

Nitra

Štefanka končí s kariérou, pri hokeji však zostáva

Nitriansky hokejista získal počas bohatej 23-ročnej kariéry dva tituly. Jeden vo Francúzsku, druhý v rodnej Nitre. Trikrát si zahral na MS.

Süttö: Futbalový atentát spáchaný na ŠKF Sereď

II. LIGA: Nitra musela proti L. Mikulášu otáčať skóre, ale hrá už iba o druhé miesto. Súťaž vyvrcholí v stredu.

Riaditeľ školy, na ktorej boli Slovenskí branci, podľa inšpekcie pochybil

Ministerstvo pripravuje materiál, ktorý pomôže školám zorientovať sa.

Herečka Alena Pajtinková smeruje do Martina, z Nitry sa jej neodchádza ľahko

Nitrianske divadlo je jej domov, jej rodina, preto verí, že sa do neho ešte vráti.

Začal sa výkup pozemkov pod obchvat

Aktuálne prebieha kontrola konceptu štúdie uskutočniteľnosti.

Blízke regióny

Tragická nehoda, Daewoo Matiz sa čelne zrazilo s kamiónom + foto

Nehoda sa stala dnes krátko pred pol dvanástou na ceste medzi Bíňovcami a Bolerázom. Policajti cestu uzatvorili.

Mladý muž spadol zo strechy, zasahoval vrtuľník

Pri stavbe rodinného domu v obci Majcichov spadol zo strechy mladý muž. Priletel po neho záchranársky vrtuľník, podľa našich informácií má zranenia hlavy a ramena.

Karhan bez servítky skritizoval systém v Spartaku

Tlačová konferencia po poslednom zápase sezóny medzi Spartakom Trnava a ViOnom Zlaté Moravce sa niesla v znamení emócii. Jarábek skritizoval správanie trnavskej nemocnice, Karhan celé vedenie Spartaka.

V Leviciach už pripravujú výstavbu detských ihrísk

V súčasnosti sa pripravujú súťažné podklady, do konca júla by sa malo uskutočniť verejné obstarávanie.

Radnica chce rátať cyklistov, plánuje aj chodníky mimo mesta

V súčasnej dobe je v celej Trnave takmer pätnásť kilometrov cyklochodníkov. Koncepcia ich rozvoja ráta s vybudovaním okruhu okolo centra, na ktorý sa bude dať napojiť z každej mestskej časti.

Všetky správy

Miliardy ľudí čoskoro zažijú nevídanú klímu

Klimatická zmena prebieha nad zemou rýchlejšie ako nad oceánmi. Takmer polovica dnes žijúcich ľudí zažije podnebie aké nepoznáme

Kaliňák nechal schátrať ubytovňu pre policajtov. Teraz sa jej chce zbaviť

V roku 2008 vláda schválila rekonštrukciu objektu. Za projekt opravy, ktorý sa nikdy nevyužil, ministerstvo zaplatilo takmer 175-tisíc eur.

Sudca Hrubala: Podozrenia na politické objednávky sú vždy, Súdnu radu treba otvoriť

Proreformné združenie sudcov Za otvorenú justíciu sa zrejme zmení na think-tank. Jeho podpredseda JÁN HRUBALA hovorí o neochote sudcov robiť zmeny.

Slovenka dvakrát zdolala olympijskú víťazku. Len pár hodín po maturite

Andrea Podmaníková vraj veľkú favoritku rozplakala. Ak je to pravda, to už je iný kaliber rozplakať olympijskú šampiónku, tvrdí.

Od štyridsatky po sedemdesiatku. Ako sa vekom mení sexualita?

Kvalita sexuálneho života každým rokom čoraz viac závisí od psychiky milencov.

Kam vyraziť