TOPOĽČIANKY, NITRA. Veľmi veľa slnka a extrémne teplo potešili vinárov. Bobule hrozna boli pre veľké teplá menšie, ale zato mali vyšší obsah cukru, čo vždy poteší.
Sezónu porovnávajú s vlaňajšou. Aj keď surovina na spracovanie je kvalitná, šťavy z hrozna získajú menej ako vlani.
Hrozno už majú pestovatelia zozbierané. Na koreňoch ostalo už len to, ktoré ponechávajú na ľadový zber. Ten sa robí, keď je teplota vonku mínus sedem alebo nižšia.
FOTO - TOMÁŠ HOLÚBEK
Menej vína
„Tento ročník nám doprial veľa slnka, čo je dobré na vyzrievanie hrozna, ale zároveň to spôsobuje, že je nižšia výlisnosť, teda vína bude o trochu menej ako minulý rok,“ zhodnotil sezónu Jozef Adamovič, výrobný riaditeľ Víno Nitra. Podľa neho je situácia podobná v celej Európe.
„Chýbali nám trošku zrážky. S menším množstvom vody súvisí nižšia výlisnosť hrozna. Ostalo viacej kalov a menej šťavy, no na druhej strane máme perfektne prezretú surovinu so super vysokým obsahom cukru,“ povedal Samuel Waldner z Vinárskych závodov Topoľčianky. Menej dažďov však pomohlo pestovateľom v hrozna v tom, že odrody ostali ochránené od hubových ochorení.
Odborník na vína Samuel Waldner vraví, že hroznu by prospelo o čosi viac letných zrážok.
FOTO - TOMÁŠ HOLÚBEK
Úroda je už zozbieraná
V Topoľčiankach už obrali osemdesiat percent úrody. So zberom sa začalo nezvyčajne skoro, už v polke augusta. Aj burčiak si tak ľudia mohli vychutnať oveľa skôr ako sú zvyknutí.
Teplý ráz počasia pomohol podľa Samuela Waldnera hlavne červeným vínam, ale ani biele vína z tohto ročníka nebudú zlé. „Budú plnšie, veľmi pekné ovocné, nasladlé, s dobrými arómami,“ povedal.
Na koreňoch ostali závodom už len modré odrody, z ktorých sa pripravujú špeciálne červené vína a hrozno, ktoré ponechali na ľadový zber. Ten sa podľa prísnych pravidiel robí, keď je vonku teplota mínus sedem stupňov a nižšia. Vinárske závody v Topoľčiankach na tento zber ponechali tradične dve odrody, frankovkou modrú a rizling vlašský. Z oboch odrôd vyprodukujú po zhruba troch tisíckach 0,375-litrových fliaš.
Víno Nitra aj Vinárske závody Topoľčianky očakávajú mierne problémy so škorcami, ktoré na jeseň, v čase, keď im končí prirodzená potrava, môžu zaútočiť na hrozno ponechané na koreňoch na ľadový zber.
Kopce nad Topoľčiankami sa veľkou mierou podieľajú na produkcii Vinárskych závodov Topoľčianky. Tie ročne vyrobia šesť miliónov fliaš vína, čo predstavuje viac ako päť miliónov litrov opojného moku.
FOTO - TOMÁŠ HOLÚBEK
Mladé víno príde v novembri
Vinári teraz očakávajú príchod mladých vín na trh. „Na pulty sa mladé víno dostane prvý novembrový pondelok – tento prvý možný termín, kedy mladé víno môže uzrieť pulty obchodov, totiž prikazuje zákon,“ vysvetľuje Jozef Adamovič.
Víno Nitra plánuje robiť aj slamové vína, o ktoré je podľa Adamoviča medzi Slovákmi v poslednom období veľký záujem. „Plánujeme dokonca jeho predaj až do Číny,“ povedal.
Podľa Waldnerových skúseností zase Slováci čoraz častejšie siahajú po sladších bobuľových výberoch. Do popredia idú aj šumivé vína vyrobené tradičnou metódou. „V začiatkoch si ich vedeli vychutnať len znalci vín, ale teraz je po nich väčší dopyt. Súvisí to zrejme aj s tým, že spotrebitelia sú čoraz viac vzdelanejší vo vínach,“ povedal Samuel Waldner.
FOTO - TOMÁŠ HOLÚBEK