Pšenicu do Indonézie dovážajú, a preto si potraviny z nej nemôže dovoliť každý. Krajina chce postupne dosiahnuť schopnosť dorábať si túto plodinu samostatne.
NITRA. Päť študentov z Indonézie pôsobí v týchto dňoch na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre. Počas trojmesačného programu z nich slovenskí experti spravia odborníkov na pestovanie pšenice.
To, čo sa u nás naučia, zúžitkujú Indonézania doma. V štvrtej najväčšej krajine sveta s takmer 240 miliónmi obyvateľov je doteraz najpopulárnejšou potravinou ryža. Mladí ľudia si ale vplyvom globalizácie čoraz viac obľúbili produkty z pšenice – chlieb, pizzu, cestoviny či croissanty. A tu naráža Indonézia na problém, ktorý jej pomôžu riešiť slovenskí experti – krajina si vzhľadom na tropické podnebie pšenicu dopestovať zatiaľ sama nevie.
Jedlá z pšenice sú cool
Indonézsky veľvyslanec na Slovensku Harsha E. Joesoef aj rektor Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre Peter Bielik tvrdia, že zvyky mladých Indonézanov sa menia. Na základe dopytu od ľudí po potravinách z pšenice preto miestna vláda zvažuje, ako zareagovať na požiadavky ľudí.
„Hoci máme ryžu konzumujúcich obyvateľov, s modernizáciou krajiny čoraz viac ľudí uprednostňuje potraviny z pšenice. Súvisí to aj s tým, že niektorí Indonézania bohatnú a môžu si dovoliť míňať peniaze na takéto potraviny,“ povedal veľvyslanec. Narážal tým na fakt, že potraviny z pšenice sú v Indonézii drahšie ako tradičné jedlá, pretože túto plodinu musí ostrovná krajina dovážať. „Navyše, na rozdiel od klasických jedál je konzumovanie rezancov, cestovín či croissantov cool,“ vyhlásil Harsha E. Joesoef.
V Indonézii sa podľa štatistík rýchlo zvyšuje spotreba produktov, v ktorých je základom pšenica. Pýta si ich hlavne mladá generácia, ktorá má možnosť chodiť po svete a zakúsiť takéto výrobky na vlastnom jazyku.
„Chcú hlavne pekárenské výrobky a produkty naviazané na McDonald´s či na tradičnú taliansku kuchyňu,“ hovorí rektor Bielik.
Zaujímavosťou je, že až štyri z piatich študentov z Indonézie sú ženy.
FOTO: TOMÁŠ HOLÚBEK
Pšenica do trópov
Indonézia preto naviazala spoluprácu s nitrianskou univerzitou aj zvolenskou firmou. Skupiny indonézskych študentov sa k nám budú chodiť učiť, ako pšenicu pestovať. Na nitrianskej univerzite sa naučia teóriu a v šľachtiteľských staniciach vo Zvolene si vyskúšajú čosi z praxe.
Už teraz je na SPU päť indonézskych študentov. Budú sa tu školiť tri mesiace a po nich príde ďalšia skupina. „Sme veľmi vďační za túto príležitosť. Radi by sme postupne dospeli k tomu, aby sme si aj u nás doma vedeli dopestovať pšenicu,“ povedala 34-ročná študentka Nurwanita Ekasari Putri.
Zaujímavosťou je, že až štyri z piatich študentov z Indonézie sú ženy. „Ich úlohou bude hlavne porovnať podmienky pestovania v dvoch odlišných krajinách. Výsledkom by mali byť manuály ako dopestovať pšenicu aj v Indonézii a ako vyriešiť problémy, ktoré teraz pestovaniu bránia,“ povedala Meylia Wulandari z Veľvyslanectva Indonézskej republiky.
V ostrovnej krajine budú nami vyškolení odborníci sadiť také odrody pšenice, ktoré sú schopné adaptovať sa na tamojšiu tropickú klímu.
Experimentálne políčka už dali dve úrody
Výučba neprebieha iba na Slovensku. Naši odborníci na poľnohospodárstvo už v Indonézii boli. V krajine spravili základný výskum, zmapovali pôdu a vytvorili experimentálne políčka, z ktorých už dokonca zozbierali úrodu.
Problémy však odborníkom stále spôsobuje fakt, že krajina nemala tradíciu v pestovaní pšenice. Preto je v Indonézii veľkým problémom napríklad potrebná mechanizácia, ktorá by pestovanie pšenice uľahčila.
„Hľadáme teraz alternatívy, ako využiť možnosti tejto tropickej krajiny na pestovanie pšenice. Vo vyšších oblastiach majú celkom vhodné podmienky. Máme tam už druhú úrodu a myslím si, že celkom sľubnú,“ povedal Rudolf Zajac, generálny riaditeľ akciovej spoločnosti Osivo Zvolen.
Prednášky v angličtine
Pre indonézskych študentov pripravila poľnohospodárska univerzita špeciálny trojmesačný modul. Všetky predmety budú mať v angličtine.
Po odchode súčasných študentov by mali na Slovensko prísť ďalšie skupiny Indonézanov.
Absolventi prípravy budú doma považovaní za odborníkov na pestovanie pšenice.