Slovenka varí marmelády pre britskú kráľovnú

Porotcovia ocenili marmeládu z červeného pomaranča. V kombinácii so šípkami ju ešte nikto okrem podnikateľky pôvodom zo Slovenska nevyskúšal.

Jozefína Růžičková so svojimi ocenenými marmeládami.Jozefína Růžičková so svojimi ocenenými marmeládami. (Zdroj: archív Jozefíny Růžičkovej)

NOVÁ VES NAD ŽITAVOU, LONDÝN. Najlepšie marmelády na svete varí Slovenka žijúca v Čechách. Rozhodla o tom odborná porota na súťaži World´s Original Marmalade Awards 2017, ktorá hodnotila marmelády od výrobcov z tridsiatich krajín.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Víťazov vyhlásili v britskej Cumbrii. Marmelády značky Rose Garden od podnikateľky Jozefíny Růžičkovej (43) porazili tritisíc konkurentov a získali spolu deväť medailí - päť zlatých, tri strieborné a jednu dvojitú zlatú. Výrobok z červeného pomaranča a šípok od Jozefíny Růžičkovej zároveň vyhlásili za najlepšiu tohtoročnú zahraničnú marmeládu.

SkryťVypnúť reklamu

Jej marmelády predáva luxusný londýnsky obchodný dom

Súťaž je považovaná za majstrovstvá sveta vo varení citrusových marmelád. V ich príprave sú už tradične majstrami práve Briti, úspech podnikateľky pochádzajúcej z Novej Vsi nad Žitavou je o to väčšou poctou.

Medaily z prestížnej súťaže však nie sú to všetko, čo sa šikovnej podnikateľke podarilo so svojimi ovocnými lahôdkami dosiahnuť. O jej výrobky prejavil záujem londýnsky obchodný dom Fortnum & Mason, ktorý je známy svojim kvalitným tovarom. Ten už od marca ponúka Růžičkovej pomarančovo-šípkovú a tiež klementínkovú marmeládu.

"Fortnum & Mason si z tejto súťaže každoročne vyberá päť marmelád, ktoré zaradí do svojho sortimentu. Tento rok sme ale mali veľký záujem o dva výrobky značky Rose Garden, preto sme urobili výnimku a do ponuky sme zaradili celkovo šesť nových položiek," povedala Sam Rosen-Nash, zástupkyňa obchodného domu, ktorá bola tiež v odbornej porote súťaže. Rose Garden je podľa nej prvou značkou zo strednej Európy, ktorá bude mať vo Fortnum & Mason dve položky súčasne.

SkryťVypnúť reklamu

Marmelády sa dostanú aj na stôl kráľovskej rodiny

Čerešničkou na torte je, že v tomto luxusnom obchodnom dome nakupuje aj britská kráľovská rodina. Na ocenených marmeládach od Jozefíny Růžičkovej si tak možno pochutí aj samotná kráľovná Alžbeta II.

Do londýnskeho obchodného domu budú obe marmelády dovážať z juhočeských Prachatíc, kde firma Rose Garden sídli.

Ovocie na oceňované marmelády získava podnikateľka nielen z južných Čiech, ale aj zo západného Slovenska, odkiaľ pochádza. Pre svoje marmelády si vyberá iba to najlepšie ovocie a na jeho spracovanie používa tradičné ručné postupy.

Porotcovia ocenili na Růžičkovej marmeládach plnú ovocnú chuť, ktorú výrobky dosiahli práve vysokým podielom ovocia a jeho šetrným spracovaním.

Marmelády varí iba dva roky

Paradoxom v tomto príbehu úspešného podnikania je fakt, že Jozefína Růžičková začala variť marmelády len nedávno, v roku 2015. Ako sa jej teda za taký krátky čas podarilo vyšvihnúť sa až medzi svetovú špičku?

SkryťVypnúť reklamu

"Dva roky varím džemy a marmelády ako súčasť svojej živnosti, to znamená profesionálne a na predaj. Džemy pre potreby našej domácnosti a ako darčeky pre kamarátov som varila už dlho predtým, minimálne osem rokov, čo mám deti. Ono to ale celé siaha ešte ďalej. Pochádzam z Novej Vsi nad Žitavou, z dediny medzi Vrábľami a Zlatými Moravcami. Mali sme záhrady a vinice, doma sme vždy celé leto zavárali a varili všetko, čo záhrada dala. Ja som pritom od detstva - aj keď občas neochotne - pomáhala mame," rozpráva Jozefína Růžičková o tom, ako sa dostala k spracovávaniu ovocia.

Citrusové marmelády Jozefína prvýkrát uvarila pred dvoma rokmi. Svoje prvé výtvory poslala do časti súťaže, ktorá je určená pre laickú verejnosť. Dve marmelády dostali vtedy bronzové medaile a zopár ich obišlo naprázdno. Pre Jozefínu však boli najdôležitejšie poznámky porotcov k jej výrobkom, ktoré jej zaslali poštou. Získala nimi presný pohľad odborníkov na jej výrobky.

K laikom ale i k profesionálnym výrobcom pristupuje porota rovnako. Marmelády vždy hodnotí naslepo, porotcovia teda netušia, kto marmeládu vyrobil a ani z akej krajiny pochádza.

Hodnotí sa výzor či vôňa marmelády, ale tiež jej konzistencia a samozrejme i to, ako výrobok chutí. "Chuť má v celkovom hodnotení samozrejme väčšiu váhu ako vzhľad, aróma či konzistencia, ale keď už chcete získať zlatú medailu, tak je každý bodík dôležitý. Inak hodnotenie je skôr ako vo víne a nie ako v športe, to znamená, že zlatých medailí je viac - keď marmeláda získa potrebný počet bodov a nemajú jej čo vyčítať, je zlatá," vysvetľuje hodnotenie v súťaži jedna z tohtoročných víťaziek.

Dvojité zlato za unikátnu marmeládu

A i keď je zlatých medailí viac, nie každému sa podarí dosiahnuť dvojitú zlatú. Spomedzi všetkých zlatom ocenených marmelád vyberú porotcovia tri úplne výnimočné, ktorým udelia dvojitú zlatú medailu.

Jozefíne Růžičkovej sa to podarilo s jej pomarančovo-šípkovou marmeládou. Teda s kombináciou, ktorú predtým nikto neskúsil."Ako základ som použila červený pomaranč a marmeládu z neho a na doplnenie som zvolila pred koncom varenia svoj šípkový džem s vanilkou, ktorý je, mimochodom, jeden z mojich najpredávanejších," opisuje zloženie marmelády.

A prečo dala do súťaže práve kombinácie z takýchto plodín? Prečo nevsadila radšej na tradičné ovocie, akým sú marhule či jahody? Dôvod je prostý. Podľa aktuálnej legislatívy marmeláda nie je to isté, čo džem. Marmeláda je dnes výhradne výrobok z citrusov.

Džem namiesto horčice

Oceňovaná producentka marmelád hovorí, že použitie marmelád je širšie, ako si ľudia myslia. "Na marmeládovom festivale v Británii nám servírovali párky s marmeládovou omáčkou a moja známa je veľkou propagátorkou kombinácií džemov a marmelád so slanými jedlami, so zverinou, so syrmi a podobne. My sme raz nemali doma horčicu a veľmi dobre mi ako doplnok k pikantnej klobáske od švagra zo Slovenska poslúžil môj šípkový džem so škoricou a klinčekmi," prekvapuje na pohľad divokými kombináciami Jozefína Růžičková.

A nebola by to správna producentka džemov a marmelád, ak by svoje výrobky sama nezbožňovala. "Som typ človeka, ktorý má rád sladké raňajky - čerstvému pečivu s maslom a džemom sa nič nevyrovná!"

Kto je Jozefína Růžičková

Narodila sa v roku 1974, vyrastala v Novej Vsi nad Žitavou (okres Nitra). Študovala na párovskom gymnáziu v Nitre a po ňom na Vysokej škole ekonomickej v Prahe. Desať rokov pracovala vo veľkej nadnárodnej potravinárskej firme Nestlé, na materskú odchádzala z vyššej manažérskej pozície. Klimatizovanú kanceláriu vymenila za ovocný sad a začala variť domáce marmelády a džemy. Od leta do jesene zbiera a spracováva ovocie, striedavo na Šumave a na Slovensku. Trhá desiatky kíl pichľavých šípok a experimentuje s novými chuťami. Na prestížnej súťaži vo Veľkej Británii uspela napríklad s marmeládami v kombinácii červený pomaranč so sakurovým kvetom, citrón s horkou čokoládou či červený pomaranč s chilli.

Najčítanejšie na My Nitra

Komerčné články

  1. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  2. Revolučný Nissan X-Trail mení pravidlá hry
  3. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  4. Ako zlepšiť povedomie o cirkulárnej ekonomike?
  5. Prémiové bývanie pod lesom. Objavte Stockerka Prémium
  6. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  7. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  8. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  1. Relaxačný raj v resorte Drevenice Terchová
  2. Koniec bolesti! Využite výstavné dotácie na masážne kreslo
  3. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  4. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  5. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  6. Ako zlepšiť povedomie o cirkulárnej ekonomike?
  7. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  8. Prémiové bývanie pod lesom. Objavte Stockerka Prémium
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 750
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 7 443
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 4 440
  4. Krátky, ale veľmi úspešný príbeh Kardiocentra AGEL Košice-Šaca 3 760
  5. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 3 757
  6. Ako prišiel Boris Kollár k miliónom 3 487
  7. Výborná pre diabetikov aj pre lepšie trávenie. Poznáte Aróniu? 3 481
  8. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 014
  1. Matúš Pavle: Ako pomôcť Ozbrojeným silám Ukrajiny (ukrajinskej armáde)
  2. Marek Tocimák: Prelomenie
  3. Michal Ježek: Nedeľný príhovor súdruha Blahu
  4. Ondřej Havelka: Buddhistický festival v himálajském klášteře Lamayuru nabízí ASMR vibe AF
  5. Viktor Pamula: Pozvánka na protest
  6. Michaela Vaníková Svoboda: Základy ľudštiny, časť prvá
  7. Martin Bača: Bola si to ty...
  8. Martin Zielosko: Ripley
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 109 071
  2. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 40 823
  3. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 35 518
  4. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 35 118
  5. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 20 123
  6. Martin Pollák: Komu sa klaňajú traja hrdobci? 19 644
  7. Ján Šeďo: Ktorý slovenský senior oželie z dôchodku 400 EUR mesačne ? 11 219
  8. Viktor Pamula: Slovenský MiG nad Ukrajinou 8 208
  1. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí?
  2. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  3. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  4. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  6. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  7. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!
  8. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nitra, Zlaté Moravce a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

Pani Helenka s prednostom kliniky.

Pani Helena má na svoj vek obdivuhodnú pamäť. Pacienti aj personál ju volajú babenka.


Nitrania siahajú na zlato.


Je to tak, spevák legendárnej kapely SCORPIONS úspešne absolvoval operáciu chrbtice a dnes je plný sily a teší sa na koncertovanie.


Pred dvomi rokmi bola detská pohotovosť v súkromných priestoroch na Špitálskej.

Chcú zjednodušiť manažment detského pacienta,


Najčítanejšie články MyRegiony.sk

  1. Matúš Pavle: Ako pomôcť Ozbrojeným silám Ukrajiny (ukrajinskej armáde)
  2. Marek Tocimák: Prelomenie
  3. Michal Ježek: Nedeľný príhovor súdruha Blahu
  4. Ondřej Havelka: Buddhistický festival v himálajském klášteře Lamayuru nabízí ASMR vibe AF
  5. Viktor Pamula: Pozvánka na protest
  6. Michaela Vaníková Svoboda: Základy ľudštiny, časť prvá
  7. Martin Bača: Bola si to ty...
  8. Martin Zielosko: Ripley
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 109 071
  2. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 40 823
  3. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 35 518
  4. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 35 118
  5. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 20 123
  6. Martin Pollák: Komu sa klaňajú traja hrdobci? 19 644
  7. Ján Šeďo: Ktorý slovenský senior oželie z dôchodku 400 EUR mesačne ? 11 219
  8. Viktor Pamula: Slovenský MiG nad Ukrajinou 8 208
  1. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí?
  2. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  3. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  4. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  6. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  7. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!
  8. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu